Geheugen

Collectief geheugen

Een belangrijke activiteit van de stichting is de aanleg van een documentatie-archief over de geschiedenis van Nederweert onder de titel ’Collectief geheugen’. Er is inmiddels een indrukwekkende collectie opgebouwd die bestaat uit originele documenten, foto’s, dia’s, brieven, dagboeken, kranten enz. Dat alles bestrijkt een periode van ongeveer 1700 tot 2000. Vooral de persoonlijke verzamelingen, verenigings- en familie-archieven vormen een prachtige doorsnede van de laatste decennia Nederweerter geschiedenis en zijn stof voor de geschiedschrijvers van de toekomst.

Op deze pagina zullen wij regelmatig voor u nieuwe aanwinsten en curiosa uit ons documentatie-archief presenteren.

Klik hier voor de aanwinst van december 2007.
Klik hier voor de aanwinst van februari 2008.
Klik hier voor de aanwinst van juli 2008.
Klik hier voor de aanwinst van september 2008.

Aanwinst van de maand december 2008

schilderij van de kerk, geschilderd vanaf de Houtmolen

De aanwinst van de maand december 2008 is een foto van een schilderij. Het is een werk in olieverf van de onbekende kunstenaar Huub Merk uit Amby in Zuid-Limburg. Het toont ons de St. Lambertuskerk van Nederweert gezien vanuit het zuidwesten. De artiest zal met zijn ezel hebben gestaan ter hoogte van de huidige straat Houtmolen.
Het schilderij, dat zich bevindt in een particuliere collectie in Nederweert, is ongedateerd en in derechteronderhoek gesigneerd met "N:WEERT / H. MERK". Volgens de overlevering dateert het uit omstreeks 1930, hetgeen zeer wel mogelijk is. We zien namelijk de achterzijde van het oude gemeentehuis dat in 1922 werd gebouwd. En de torenkrans van de kerktoren vertoont nog de oude gedaante van voor de verwoestingen in 1944. Het schilderij dateert dus uit de periode 1922-1944.

Go to top

Copyright Stichting Geschiedschrijving Nederweert