Geheugen

Collectief geheugen

Een belangrijke activiteit van de stichting is de aanleg van een documentatie-archief over de geschiedenis van Nederweert onder de titel ’Collectief geheugen’. Er is inmiddels een indrukwekkende collectie opgebouwd die bestaat uit originele documenten, foto’s, dia’s, brieven, dagboeken, kranten enz. Dat alles bestrijkt een periode van ongeveer 1700 tot 2000. Vooral de persoonlijke verzamelingen, verenigings- en familie-archieven vormen een prachtige doorsnede van de laatste decennia Nederweerter geschiedenis en zijn stof voor de geschiedschrijvers van de toekomst.

Op deze pagina zullen wij regelmatig voor u nieuwe aanwinsten en curiosa uit ons documentatie-archief presenteren.

Klik hier voor de aanwinst van december 2007.

Aanwinst van de maand februari 2008

Deze keer een oude ansichtkaart, een prachtige en tot voor kort onbekende foto van de oude Sluis 14 in Nederweert. Volgens het poststempel van de kaart is zij verzonden in april 1906, dus de foto is meer dan honderd jaar oud. De twee personen die aan weerszijden van de sluisdeuren staan bij de zwengel waarmee de deuren bediend werden, zijn vermoedelijk de sluiswachters B. Sonnemans en K. Noblesse.
De westelijke zijmuur van de sluisklok is nog maar enkele jaren geleden afgebroken, zodat er nu niets meer herinnert aan deze omstreeks 1825 in opdracht van Koning Willem II aangelegde kanaalsluis in de Zuid-Willemsvaart.
De ansichtkaart is uitgegeven door G. op ’t Root (’Merteke’), die we van veel meer kaarten kennen. De kaart is verzonden vanuit Nederweert door een zekere Henriette, gericht aan mademoiselle Jeanne Bergé te Antwerpen (Anvers).

Ingezonden door Wim Kessels, Nederweert.

Sluis 14 in Nederweert

Adreskant briefkaart

Go to top

Copyright Stichting Geschiedschrijving Nederweert