Geheugen

Collectief geheugen

Een belangrijke activiteit van de stichting is de aanleg van een documentatie-archief over de geschiedenis van Nederweert onder de titel ’Collectief geheugen’. Er is inmiddels een indrukwekkende collectie opgebouwd die bestaat uit originele documenten, foto’s, dia’s, brieven, dagboeken, kranten enz. Dat alles bestrijkt een periode van ongeveer 1700 tot 2000. Vooral de persoonlijke verzamelingen, verenigings- en familie-archieven vormen een prachtige doorsnede van de laatste decennia Nederweerter geschiedenis en zijn stof voor de geschiedschrijvers van de toekomst.

Op deze pagina zullen wij regelmatig voor u nieuwe aanwinsten en curiosa uit ons documentatie-archief presenteren.

Klik hier voor de aanwinst van december 2007.
Klik hier voor de aanwinst van februari 2008.
Klik hier voor de aanwinst van juli 2008.

Aanwinst van de maand september 2008

logo rijwielhandelaar, café-uitbater en koperslager Victor Trouwen (beter bekend als Gieëne Fik)

Koperen naamplaatje van Victor Trouwen (beter bekend als Gieëne Fik, rijwielhandelaar, café-uitbater en koperslager in Nederweert. Geschonken door Jos Saes.

In ’Chapeau. Magazine over het goede leven in Limburg’ (nummer 3 van juli 2008) schreef oud-Nederweertenaar Gerard Kessels over deze legendarische dorpsgenoot:
’In de halfduistere koperslagerij achterin de zaak heb ik hem zelden bezig gezien. De plaat poetsen lag hem beter dan koper slaan. De enige uiterlijke manifestatie van de rijwielhandel was een kleine etalage aan de straatkant. Daarin stond, verlicht als een Amsterdamse raamprostituee, één fiets’.
En over Fik en zijn vrijgezelle zusters: ’Hoewel de familienaam ruim perspectief leek te bieden op echtelijk geluk, volhardden alle vier gedurende hun hele leven in de ongehuwde staat. En ook de klanten, vrijwel uitsluitend mannen, hadden geen enkele aanvechting om de dames Trouwen ooit meer te vragen dan een flesje bier’.

Go to top

Copyright Stichting Geschiedschrijving Nederweert