Nieuws - Nieuwsbericht ’Weekblad van Nederweert’ d.d. 29 november 2007

ENTHOUSIASTE ONTVANGST "TEKENPROJECT"

Ruim 450 kinderen van de basisscholen in Nederweert hebben enthousiast meegedaan aan het ’tekenproject’ over de Tweede Wereldoorlog. Frans en Jeanne Heynen van de Stg. Geschiedschrijving Nederweert maakten een lesbrief bij tien waar gebeurde verhalen van mensen uit deze gemeente. De kinderen van de bovenbouw kozen er een uit en maakten er een tekening over. Een deskundige jury zal zich over deze ’kunstwerken’ gaan buigen, waarna deze over enige tijd te bewonderen zullen zijn op een tentoonstelling.

Kinderen en leerkrachten vonden het een interessant en aangrijpend project, wat bleek uit de vele reacties. De Tweede Wereldoorlog spreekt duidelijk nog steeds tot de verbeelding, zeker wanneer de verhalen erover zich in de eigen omgeving afspelen. Ouders, meesters en juffrouwen vinden dat de verschrikkelijke gebeurtenissen uit die tijd niet vergeten mogen worden. Voor wie de oorlog niet heeft meegemaakt is het vaak moeilijk om er zich een voorstelling van te maken. Wanneer de gebeurtenis zich in de eigen omgeving afspeelt gaat dit al een heel stuk gemakkelijker.
De verhalen waren dan ook meer dan welkom. De leerkrachten moesten ze soms ’vertalen’, omdat ze niet altijd in ’kindertaal’ geschreven waren.
Ademloos luisterde de jeugd naar wat de mensen in die tijd mee moesten maken. Dat zo iets kon gebeuren hadden velen niet verwacht. Spontaan gingen daarna vingers in de lucht: ook hun opa en oma hadden over die oorlog verteld.
De verhalen gingen over zoveel verschillende onderwerpen, dat iedereen zich wel ergens door aangesproken voelde. Moesten de mensen met paard, kar en enkele spullen erop naar Someren evacueren? Waarom moesten ze toch die kabel langs het kanaal bewaken? Schoten de soldaten zomaar de kerk stuk? Sommigen keken hierbij door het raam van de school naar de kerktoren om zich hier een voorstelling van te kunnen maken.

’Het was een leuke manier om de oorlog eens op een andere manier te verwerken,’ schreef een van de leerkrachten. Hij heeft heel zeker ook de mening van de kinderen verwoord.

door Jos Gubbels (Weekblad voor Nederweert, donderdag 29 november 2007)

Voor meer foto's die tijdens dit project gemaakt zijn kunt u hier klikken.

Go to top

Copyright Stichting Geschiedschrijving Nederweert