Geheugen

Collectief geheugen

Een belangrijke activiteit van de stichting is de aanleg van een documentatie-archief over de geschiedenis van Nederweert onder de titel ’Collectief geheugen’. Er is inmiddels een indrukwekkende collectie opgebouwd die bestaat uit originele documenten, foto’s, dia’s, brieven, dagboeken, kranten enz. Dat alles bestrijkt een periode van ongeveer 1700 tot 2000. Vooral de persoonlijke verzamelingen, verenigings- en familie-archieven vormen een prachtige doorsnede van de laatste decennia Nederweerter geschiedenis en zijn stof voor de geschiedschrijvers van de toekomst.

Op deze pagina zullen wij regelmatig voor u nieuwe aanwinsten en curiosa uit ons documentatie-archief presenteren.

Klik hier voor de aanwinst van december 2007.
Klik hier voor de aanwinst van februari 2008.
Klik hier voor de aanwinst van juli 2008.
Klik hier voor de aanwinst van september 2008.
Klik hier voor de aanwinst van december 2008.
Klik hier voor de aanwinst van juni 2009.

Aanwinst van de maand oktober 2010

Bij een opruiming in Londen, door een particulier, kwam onlangs een vijftal foto’s aan het licht. Ze tonen de Baileybruggen die door de geallieerden in november 1944 werden gebouwd bij de kanalenkruising in Nederweert. Alle foto’s zijn gemaakt nabij de Brug 15 en tonen zowel de verwoeste oude brug als de tijdelijke noodbruggen. We zien zowel de afrondende werkzaamheden van de bruggenbouwers, als de overtrekkende convooien geallieerden.

De fotograaf was kapitein Alan Reed van de 262 Field Company of the Royal Engineers. Hij was zelf betrokken bij de bruggenbouw en maakte de foto’s als aandenken voor hemzelf. Zijn nazaten namen contact op met de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en gaven permissie om de foto’s op onze website te publiceren.

Baileybruggen

Baileybruggen

Baileybruggen

Baileybruggen

Baileybruggen

Go to top

Copyright Stichting Geschiedschrijving Nederweert